Alle categoriëen

Informatie

Aanlevering van bestanden

Een goed bestand is de basis voor mooi drukwerk. Wij hebben daarom een handleiding voor je gemaakt die je als hulpmiddel kunt gebruiken. We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen nog steeds vragen hebt. Geen nood, we helpen je graag.
Bel met 0488 417 450 of mail naar servicedesk@printendruk.nl.

Resolutie

Voor bestanden die gedrukt worden gelden andere eisen dan voor bestanden die geprint worden of op een website worden gebruikt. Het belangrijkste verschil is de resolutie van het te gebruiken beeldmateriaal. Een veel voorkomende fout is dat er beeldmateriaal van internet wordt gebruikt met een te lage resolutie.

Resolutie wordt gemeten in dpi (dots per inch), dat wil zeggen het aantal puntjes per inch. Beeldschermen kennen over het algemeen een resolutie van 72 dpi. Daarom is voor gebruik op een website een resolutie van 72 dpi voldoende. Om dezelfde foto er gedrukt goed uit te laten zien, is een resolutie van 300 dpi noodzakelijk, ruim 4 keer zoveel als voor een beeldscherm dus. 

RGB (beeldscherm) - CMYK (drukwerk)

Een ander belangrijk verschil betreft het kleursysteem. Beeldschermen werken met drie lichtkleuren, rood, groen en blauw (RGB), waarmee mengkleuren worden gevormd. Full colour drukwerk wordt gemaakt met behulp van 4 inktkleuren, te weten cyaan, magenta, geel en zwart (CMYK). Het kleurbereik van RGB is groter dan het kleurbereik van CMYK. De conversie van RGB naar CMYK kan daarom een kleurverschuiving geven. Bij zwart-wit drukwerk moet het beeldmateriaal van RGB omgezet worden naar grijswaarden.

Kleurgebruik

Je kunt drukwerk drukken in full colour of PMS- kleuren. Over het algemeen worden folder, posters en brochures, drukwerk met beeldmateriaal gedrukt in full colour. Huisstijlen en logo’s worden meestal gedrukt in PMS- kleuren.

Maakt je drukwerk op in full colour (vierkleuren, zwart, cyaan, magenta, yellow) dan worden eventuele PMS- kleuren (huisstijlkleuren) opgebouwd uit deze vier keuren. Hierdoor kan een afwijking ontstaan in het kleurgebruik ten opzichte van een bedrukking in PMS- kleuren.

Coated of uncoated

Let er tijdens het opmaken op dat je slechts van PMS C (coated) of PMS U (uncoated) kleuren gebruik maakt. Wanneer je beide hebt gebruikt voegen wij deze samen tot één PMS kleur. Het te bedrukken papier bepaald of het drukwerk coated of uncoated is.

Zwart als opbouw kleur

Wanneer je een full colour opmaak hebt gemaakt, met daarin volvlakken zwart, dan raden we je aan om de kleur zwart op te bouwen uit percentages van zwart, cyaan, yellow en magenta. Doe je dit niet dan kun je de bedrukking ervaren als donker grijs en niet egaal. Dit kun je eenvoudig voorkomen door zwart op uit full colour op te bouwen. Dit kan het beste op de volgende manieren.

Photoshop zwart: 90% zwart, 75% cyaan, 67% yellow, 68% magenta
Diep zwart: 100% zwart, 40% cyaan, 40% yellow, 40% magenta

Let erop dat je deze opbouw alleen gebruikt voor volvlakken en niet op tekst toepast!

Aflopend drukwerk

Drukwerk wordt gemaakt op vellen papier die groter zijn dan het af te leveren drukwerk. Dit houdt in dat het drukwerk na het drukken wordt "schoongesneden" tot het uiteindelijke formaat. Als een document kleurvakken of beeldmateriaal bevat die precies tot aan de rand lopen, bestaat het risico dat er na het snijden een wit randje te zien blijft. Daarom moeten vlakken of foto's over de rand van het document geplaatst worden, tot 3 mm daarbuiten. Dit gebied buiten het document wordt "afloop" genoemd.

Tekst

Plaats tekst altijd 5 mm van de rand van het papier. Op deze manier ben je er zeker van dat de tekst zich niet te dicht op de rand bevindt na het snijden van het drukwerk.

Aan de hand van onderstaande illustratie kun je zien hoe je op de juiste manier opmaakt wanneer het beeld aflopend is.

http://www.goedkoopdrukwerkonline.nl/upload/image/Bestandsaanlevering/afsnede-3.jpgNetto formaat: 
Dit is het eindformaat van het product.

Veilige tekstmarge: 
Belangrijke elementen dienen binnen dit kader te vallen. Hierdoor voorkomt u het risico dat deze worden afgesneden. De veilige tekstmarge is altijd 5 mm rondom kleiner als het netto formaat. 

Aflopend beeld:
Door het beeld rondom 3 mm groter te maken als het netto formaat voorkomt u dat er tijdens het snijden witrandjes ontstaan.  


Lettercontouren

Wanneer je gebruik maakt van programma´s als Adobe Illustrator of InDesign, moet je de gebruikte fonts insluiten wanneer je het bestand exporteert naar een PDF bestand. Het insluiten van lettertypes word ook wel embedden genoemd. Dit embedden zorgt ervoor dat het PDF bestand de gebruikte lettertypes meestuurt zodat andere systemen je bestand correct kunnen weergeven. Het is nog beter als je de tekst omzet naar lettercontouren, er is dan geen sprake meer van lettertypes maar van vectoren.

Aanleveren van PDF

Bij voorkeur ontvangen wij een PDF met onze setting en specifiaties. Je kunt deze hieronder downloaden en hier bijvoorbeeld Primo PDF voor gebruiken.
Download Primo PDF
Download PDF settings
Download handleiding importeren settings in Primo PDF